Varför måste man ha körkort?
Alla har vi varit små barn som drömt om att få köra bil, och alla har vi nog ställt oss samma fråga. Varför måste man ha ett körkort egentligen? Det finns många skäl till det men det största skälet är säkerheten på vägarna.
När man tar körkort i Sverige måste man visa att man kan köra, svara på frågor som rör trafik och trafiksäkerhet och man måste klara av vissa riskutbildningar. När man befinner sig vid en väg, eller på en väg, är det rätt tryggt att veta att de som kör där vet vad de pysslar med eller hur?
Finns det inga undantag?
Jo det gör det faktiskt. I Sverige har vi något som kallas nöd som trumfar alla andra lagar. Om det finns fara för liv så får man bryta mot vissa lagar utan att bli åtalad. Att köra bil utan körkort för att rädda någons liv är ett sånt fall. Skulle någon skada sig illa och det enda sättet att rädda dem är att ta bilen - så gör det!
Men det finns även undantag inom bilsporten. Rally till exempel, där får förare utan körkort köra specialsträckorna. Transportsträckor måste däremot någon med körkort framföra fordonet. Formel 1 är ett annat undantag, likaså folkrace. Båda dessa tävlingsformer sker på banor som är inhägnade och där krävs inga körkort.
Man får även köra bil inom inhägnat område utan körkort. Tänk bara på att försäkringar kanske inte gäller på samma sätt om du kör på avlysta eller inhägnade områden.